Digitális oktatás 2.0

2020.11.11

Szerdától digitális munkarendben tanulunk.

Iskolánkban, a Sárvári Turisztikai Technikumban a digitális oktatás, a digitális munkarend 2020. november 11-től lép életbe. A tanulóink a tananyagokat, a feladataikat a Google Classroom felületén keresztül kapják meg a heti órarendjük szerint, minden nap reggel 8:00 órakor. A feladatokat a tanár által meghatározott időig kell beadni, visszajuttatni. A tanulásra, az ismeretek gyakorlására és a számonkérésre a már eddig is használt digitális felületeket használjuk, az értékelést, a jegyeket a KRÉTA rendszerben vezetjük továbbra is. A szakmai gyakorlati oktatás megszervezését elkezdtük.

Profi tippek az otthoni tanuláshoz és tanításhoz!

Igyekeztünk minél több hasznos tanácsot összeszedni különböző fórumokról és oldalakról, hogy a koronavírus miatti digitális tanulás és tanítás a lehető leghatékonyabb legyen.

Tartsd be a napi rutint!

A digitális oktatás nagy előnye, hogy akár a kedvenc mackónadrágunkban, de akár pizsamában is lehetünk egész nap, senki sem fog ránk szólni. De így hamar azt fogjuk tapasztalni, hogy elmosódnak a határok a szabadidő és a tanulás között és még este nyolckor is a napi feladataink elvégzésével leszünk elfoglalva.

Ez ellen az egyik legjobb módszer, ha reggel úgy kelünk, mintha továbbra is bejárnánk az iskolába. Akinek hiányzik, az a reggeli hőmérőzést is elvégezheti, :) kezdjük humorosan, jó kedvvel a napot! Keljünk fel 7 óra körül, hogy lehessen még picit lustizni az ágyban, aztán kezdődhet a megszokott reggeli rutin: fürdőszoba, öltözés, reggeli, fogmosás, beágyazás, szellőztetés, gép bekapcsolása. Rakj rendet ott, ahol tanulsz. A rendetlenségből káosz lesz, az pedig fáraszt, felesleges időt vesz el a keresgélés és állandóan megakasztja a gondolatainkat, kizökkent a feladatvégézésből.

To-Do lista

Célszerű listát írni a teendőinkről, figyelj a határidőkre! A tanulást kezd a leggyorsabban elvégezhető feladatokkal. Ezzel rögtön a nap elején kapsz egy kezdő lökést, hogy már valamit meg is csináltunk, ami segíthet megtartani a lendületet a nap folyamán. Jó érzés látni a feladatlistán, hogy már mennyi feladatot elvégeztünk!

A Pomodoro technika -
tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

Az idő beosztására nagyon jó módszer a Pomodoro-technika: A módszer végtelenül egyszerű: eldöntöd, hogy mit fogsz tanulni, majd leülsz és 25 percet CSAK azzal foglalkozol, utána tartasz 5 perc szünetet, aztán újra dolgozol 25 percet, és így tovább.

A trükk abban van, hogy a 25 perc alatt, SEMMI mást nem csinálsz, csak az adott dologgal foglalkozol. Nincs Facebook, nincs email, nincs telefon, nincs játék, rajzolgatás, ablakon kibámulás, chatelés, kávékészítés. Semmi.

Csak és kizárólag a FELADAT létezik. A 25 percről okos emberek megállapították, hogy elég hosszú, hogy valami értékelhető dolgot meg lehessen csinálni, azonban nem túl hosszú, hogy az ember figyelme elvándoroljon. 25 percet mindenki tud ülni egy helyben és egy dologgal foglalkozni.

Utána jön a dedikált 5 perc szünet, mikor annyi Facebook like-ot lehet nyomni és Insta fotót lehet megosztani, amennyibe nem pirul bele a gép. Utána viszont vissza a tanuláshoz!

Négy 25 perces tanulási idő után lehet egy nagyobb, 15-20 perces szünetet tartani. 

A módszer mögött húzódó elmélet egyszerű: ha az ember nem multitaskol (nem több dologra figyel egyszerre), akkor sokkal jobban tud haladni - egyszerűen azért, mert a különböző feladatok közötti "váltás" rengeteg "figyelemegységet" elvesz és ezek iszonyatosan pazarolják az időt.

Alakíts ki tanulósarkot!

vagy tanulókuckót

Az előttünk álló hetekben kifejezetten fontos lesz, hogy próbálj kialakítani egy helyet, ahol tanulsz, az lesz a HOME SULI.

Ha megteheted, a szobád egy helyét/részét nevezz ki tanulósaroknak. Kérd meg szüleidet, hogy ők is figyeljenek arra, hogy ha tanulsz, akkor ne zavarjanak téged mászkálással, ne járjanak állandóan a nyakadra. De szépen kérd! :) 

Ha csak lehet, érdemes úgy kialakítani ezt a helyet, hogy minél több természetes fényt kapjon. Ez különösen a nap elején fontos, sokat hozzá tud tenni a munkakedvünkhöz. Minél tovább tudjuk a nap folyamán fenntartani a természetes megvilágítást, annál jobb. Ez a hangulatunknak is kedvezni fog és kevesebb az az idő, amikor a szemünket mesterséges fénnyel terheljük.

Ha megtehetjük, ne csak egy "helyszínben" gondolkodjunk. Például, ha olyan feladatunk van, amihez nincs szükség a számítógépre, álljunk fel az íróasztaltól és üljünk át egy másik székre, vagy a kanapéra, de szigorúan csak erre az időre.

Gondolj a megfelelő ergonómiára!

Kulcsfontosságú, hogy ne egy nyikorgó konyhai zsámolyon, hanem egy rendes, ülő munkát lehetővé tévő széken ülve végezzük a feladatainkat. Ezen persze nem könnyű segíteni, hiszen a koronavírus miatt nem fogunk tudni csak úgy elugrani a legközelebbi bútoráruházba. Arról azonban még így is gondoskodhatunk, hogy megfelelően állítsuk be a számítógépet, hogy ne erőltessük meg a szemünket, a nyakunkat és a csuklónkat sem. Érdemes az alábbi videót megnézni a helyes tartással, de a billentyűzet vagy a monitor elhelyezésével kapcsolatban is. Ha laptopon dolgozunk, érdemes elgondolkodni egy külső billentyűzet beszerzésén, azzal ugyanis sokkal hatékonyabban gépelhetünk, mint a hordozható számítógépek beépített klaviatúráján.

Tényleg nézd meg a videókat, hogy mire kell figyelni!

A kommunikáció kulcskérdés a HOME SULI során!

Fontos lesz, hogy kivel, hogyan kommunikálsz. Pontosabban annak a szétválasztása lesz nagyon fontos, hogy milyen témában van szükség szimmetrikus, tehát azonnali és aszimmetrikus, időben eltolható kommunikációra. Az online meetingek - bár nem mindig a leghatékonyabbak - arra is jók, hogy együtt legyünk másokkal, mint emberek. Erre a továbbiakban egyre nagyobb szükség lesz, ahogy egyre több időt töltünk a digitális oktatásban. 

De az is jó módszer, ha valakivel »Skype-ebédeket« tartasz, vagy teázás, kávézás közben videóhívás formájában ugyanúgy beszélgetsz, mint a szünetben a suliban. A szimmetrikus kommunikációnak ez a lényege, hogy emberként is megtaláljuk egymással a hangot, mert minden mást meg lehet aszimmetrikusan is csinálni: e-mail, messenger, Classroom, stb..

© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el