Felnőttek szakmai oktatása
Turizmus-vendéglátás
Általános tudnivalók:
- A felnőttek szakmai oktatása az első és a második szakképesítés megszerzése esetében is ingyenes.
- A képzéseket megfelelő számú jelentkező esetén indítjuk.
- A képzési idő esti munkarend esetén egy tanév. A nappali oktatásra meghatározott óraszámot felnőttek esetében 40-50%-ra csökkentjük, előzetes tanulmányokat beszámítunk.
- A felnőttek számára meghirdetett képzésekre már 16 éves kortól lehet jelentkezni, a jelentkezésnek felső korhatára nincs.
Az új szakképzési rendszer rugalmas, a meglevő ismereteket felmérjük, beszámítjuk. Irányítjuk, segítjük a felkészülést a szakmai vizsgára. Az elméleti tananyagot e-learning formában rendelkezésre bocsátjuk.
VÁLASZTHATÓ SZAKMÁK
Falusi Turizmus szolgáltató

A falusi turisztikai vonzerő megléte mellett kialakítja a fogadóképesség tárgyi feltételrendszerét, a tájegységre jellemző berendezéssel felszereli és működteti a vendéglátóhelyet. Ennek keretében fogadja a vendégeket, igény szerint gondoskodik ellátásukról. Rendelkezik minden olyan információval, amely a falusi turizmusban résztvevők minőségi időtöltését elősegíti: programlehetőséget ajánl, szervez, gasztronómiai élményeket nyújt. Képes bemutatni tevékenységén keresztül a falusi életformát, megismerteti vendégeivel a vidék flóráját és faunáját. Biztosítani tudja szolgáltatásain keresztül a sport és szórakozási lehetőségek igénybevételét, a népi kismesterségek, népszokások, a hagyományos népi kézműves mesterségek megismerését. Tevékenységét fő vagy kiegészítő foglalkozásként végezheti, vállalkozóként illetve adószámos magánszemélyként is.
Színvonalas, a vendéglátás-turizmus ágazatra jellemző sztenderdek betartása mellett eredményes gazdálkodást képes folytatni.
A jelentkezés feltétele a befejezett 8. osztály.
Szobaasszony

A Housekeeping-Stewarding területet vezető személy, a szálláshely motorja. A beosztottak, takarítást végző kollégák munkavégzéséért felelős. A legfontosabb feladata az ellátandó területeken folyó munka megszervezése, és mint egy részleg vezetője, tervezési, irányítói, szervezési és ellenőrzési, értékelési tevékenysége van. Kapcsolatot tart a szálláshely többi részlegének vezetőjével (Front Office, Karbantartás, Szobaszerviz, Étterem, Rendezvény) valamint a beszállítókkal és a szakmai szervezetekkel is. Rendkívül felelősségteljes munkakör. A feladatai közé tartozik többek között a megfelelő színvonal biztosítása a szálláshely teljes területén, a vendégek szállodával szembeni, tisztasággal összefüggő elvárásainak teljesítése, a vendégszobák, vendégterek, raktárak ellenőrzése tisztasági és műszaki szempontból.
A jelentkezés feltétele a befejezett 8. osztály.
A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat "varázsol" remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Kompetenciaelvárás
A jelentkezés feltétele a befejezett 10. osztály.
A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
Kompetenciaelvárás
Jó
kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy
terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő
képesség.
A jelentkezés feltétele a befejezett 10. osztály.

KompetenciaelvárásKézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A panziós-fogadós feladatai rendkívül szerteágazóak,
hiszen a szakma óriási fejlődésen ment és megy keresztül napjainkban is. A
szakma szépsége, hogy a turizmus szereplőinek igényeit szolgálja ki, a
panziós-fogadós óriási felelősséggel van felruházva, hiszen rendkívül sok
feladatot kell egy személyben ellátnia.
Kompetenciaelvárás
Széleskörű
tájékozottság, jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség,
vendégszeretet, szervezőképesség.
A jelentkezés feltétele a befejezett 10. osztály.
A jelentkezés feltétele a befejezett 10. osztály.
Turisztikai technikus
Turisztikai szervező szakmairány
5 1015 23 07 (2020)

A turisztikai technikus olyan idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegenvezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, miközben magas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal.
Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven.
A szakképesítés megszerzésének követelménye egy idegen nyelvből B2 (középfokú) komplex nyelvvizsga vagy idegenforgalmi-vendéglátóipari szaknyelvi B2 (középfokú) komplex nyelvvizsga a szakmai vizsga megkezdésekor.
A jelentkezés feltétele az érettségi bizonyítvány.
Vendégtéri szaktechnikus
5 1013 23 08 (2020)
A Vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.
A szakmát azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzettek számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
A jelentkezés feltétele az érettségi bizonyítvány.
