Felnőttek szakmai oktatása

Turizmus-vendéglátás

Általános tudnivalók:

  • A felnőttek szakmai oktatása az első és a második szakképesítés megszerzése esetében is ingyenes.
  • A képzéseket megfelelő számú jelentkező esetén indítjuk. 
  • A képzési idő esti munkarend esetén egy tanév. A nappali oktatásra meghatározott óraszámot felnőttek esetében 40-50%-ra csökkentjük, előzetes tanulmányokat beszámítunk. 
  • A felnőttek számára meghirdetett képzésekre már 16 éves kortól lehet jelentkezni, a jelentkezésnek felső korhatára nincs.

Az új szakképzési rendszer rugalmas, a meglevő ismereteket felmérjük, beszámítjuk. Irányítjuk, segítjük a felkészülést a szakmai vizsgára. Az elméleti tananyagot e-learning formában rendelkezésre bocsátjuk.


VÁLASZTHATÓ SZAKMÁK


Falusi Turizmus szolgáltató

A falusi turisztikai vonzerő megléte mellett kialakítja a fogadóképesség tárgyi feltételrendszerét, a tájegységre jellemző berendezéssel felszereli és működteti a vendéglátóhelyet. Ennek keretében fogadja a vendégeket, igény szerint gondoskodik ellátásukról. Rendelkezik minden olyan információval, amely a falusi turizmusban résztvevők minőségi időtöltését elősegíti: programlehetőséget ajánl, szervez, gasztronómiai élményeket nyújt. Képes bemutatni tevékenységén keresztül a falusi életformát, megismerteti vendégeivel a vidék flóráját és faunáját. Biztosítani tudja szolgáltatásain keresztül a sport és szórakozási lehetőségek igénybevételét, a népi kismesterségek, népszokások, a hagyományos népi kézműves mesterségek megismerését. Tevékenységét fő vagy kiegészítő foglalkozásként végezheti, vállalkozóként illetve adószámos magánszemélyként is.

Színvonalas, a vendéglátás-turizmus ágazatra jellemző sztenderdek betartása mellett eredményes gazdálkodást képes folytatni.

A jelentkezés feltétele a befejezett 8. osztály. 

Szobaasszony

A Housekeeping-Stewarding területet vezető személy, a szálláshely motorja. A beosztottak, takarítást végző kollégák munkavégzéséért felelős. A legfontosabb feladata az ellátandó területeken folyó munka megszervezése, és mint egy részleg vezetője, tervezési, irányítói, szervezési és ellenőrzési, értékelési tevékenysége van. Kapcsolatot tart a szálláshely többi részlegének vezetőjével (Front Office, Karbantartás, Szobaszerviz, Étterem, Rendezvény) valamint a beszállítókkal és a szakmai szervezetekkel is. Rendkívül felelősségteljes munkakör. A feladatai közé tartozik többek között a megfelelő színvonal biztosítása a szálláshely teljes területén, a vendégek szállodával szembeni, tisztasággal összefüggő elvárásainak teljesítése, a vendégszobák, vendégterek, raktárak ellenőrzése tisztasági és műszaki szempontból.

A jelentkezés feltétele a befejezett 8. osztály. 


Panziós-fogadós

 4 1013 23 03 (2020)

A panziós-fogadós feladatai rendkívül szerteágazóak, hiszen a szakma óriási fejlődésen ment és megy keresztül napjainkban is. A szakma szépsége, hogy a turizmus szereplőinek igényeit szolgálja ki, a panziós-fogadós óriási felelősséggel van felruházva, hiszen rendkívül sok feladatot kell egy személyben ellátnia.

Kompetenciaelvárás
Széleskörű tájékozottság, jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, vendégszeretet, szervezőképesség.

Pincér-vendégtéri szakember

 4 1013 23 04 (2020)

A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést. 

Kompetenciaelvárás
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.

A jelentkezés feltétele a befejezett 10. osztály. 

A jelentkezés feltétele a befejezett 10. osztály. 


Turisztikai technikus

Turisztikai szervező szakmairány
5 1015 23 07 (2020) 

A turisztikai technikus olyan idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegenvezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, miközben magas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal.

Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven. 

2023-tól a szakképesítés megszerzésének NEM követelménye egy idegen nyelvből B2 (középfokú) komplex nyelvvizsga!

A jelentkezés feltétele az érettségi bizonyítvány. 

Vendégtéri szaktechnikus

5 1013 23 08 (2020)

A Vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.

A szakmát azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzettek számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.

A jelentkezés feltétele az érettségi bizonyítvány.


© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el