Ballagás 2022.

2022.05.04

Kedves Ballagó Diákok, Kedves Vendégeink!

Nagyon örültem, hogy Krisztián a mai ünnepi alkalomra az elhangzott verset választotta. Arany Jánostól mindenki ismeri a Toldit, a balladákat, ebben a költeményben is szinte már közhelyszámba menően ismerős sorok vannak: "Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, / Ember lenni mindég, minden körülményben"; "Előtted a küzdés, előtted a pálya, / Az erőtlen csügged, az erős megállja."

Egykor emlékkönyvekbe írtuk ezeket a gondolatokat, amikor még divat volt az ilyesmi. A verset Arany János kedves tanítványához, Tisza Domokoshoz írta, akinek házitanítója volt Geszten. Bár a mai fiataloknak már nagy odafigyelést kíván a 171 évvel ezelőtt nagyszalontai tájnyelven írt verssorok értelmezése, érdemes megfogadni az egyik legbecsületesebb magyar ember intelmeit, nem véletlenül váltak szállóigévé.

Nehéz hozzátenni bármit. Érzelemdús események során érdemes kapcsolódó verseket keresni, hiszen a költők szakavatottan tudják megfogni a pillanat lényegét, segítenek megfogalmazni a bennünk is kavargó gondolatokat.

Örülök, hogy a mai ballagáson így együtt lehetünk, hogy hagyományaink szerint ünnepelhetünk. Bízom benne, hogy maradandó élmény, szép emlék lesz mindnyájunk számára ez az ünnep.

A ballagás megható esemény, hiszen abban az életkorban éljük át, amikor a gyermekkortól is búcsúzunk. Ilyenkor válunk nagykorúvá jogi és erkölcsi értelemben, ezután már önállóan, felelősen kell döntéseket hoznunk. A ballagás és az érettségi vizsga így együtt, az egyik legfontosabb mérföldkő életünkben. Egyrészt felidézzük az elmúlt időszakot, majd a jövőre tekintünk, összeszedjük minden erőnket, tudásunkat, hogy a vizsgákon a legtöbbet hozzuk ki magunkból, hogy olyan eredményt érjünk el, amely megalapozza továbbtanulási szándékunkat, amelyre támaszkodhatunk munkánk során.

A gimnazista, és a technikusi évfolyamra járó ballagóknak nehezebb, hiszen felbomlanak az osztályközösségek, barátok kerülnek messze egymástól, a szélrózsa minden irányába indulnak a diákok szerencsét próbálni. A tanároknak sem könnyű, hiszen az ember megismeri, megszereti diákjait, gyorsan múlik az idő, azt veszi észre, hogy ismét kirepül egy csapat, elhagynak bennünket.

Igazgatóként sajnos csak kevés diákot taníthatok, most a C-seknek külön megköszönöm a sok kedvességet, őszinteséget, szeretetet, amit kaptam, mindig tudtam erőt meríteni belőlük a többi munkámhoz. Közülük a többség még egy évig együtt marad, majd a szakképesítés megszerzése után lépnek ki a munkaerőpiacra. Tizenhárom diák tesz emelt szintű érettségi vizsgát szakmai tantárgyakból, ők készülnek továbbtanulni a felsőoktatásban idén, vagy már a technikusi oklevél birtokában egy év múlva. Elköszönnek osztályfőnöküktől, Dr. Hajdu Tamástól, aki azért még aggódik, vajon készen állnak-e diákjai az előttük álló feladatokra? Mindent beleraktunk-e az úti csomagjukba? Bízom benne, hogy senki nem okoz csalódást, a befektetett munka nem volt hiábavaló. A tanár úr sok felejthetetlen emléket hagy maga után, remélem, legalább annyit visz magával osztályáról.

Horváthné Tischler Noémi osztályfőnökkel együtt nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a technikusi évfolyamon angol nyelvből mindenkinek sikerült a középfokú nyelvvizsgája, így nincs akadálya a turisztikai szervező, értékesítő szakképesítés megszerzésének. A turizmus-vendéglátás Magyarországon húzóágazat, már nagyon várják a szállodák, éttermek, fürdők, különböző vendéglátó egységek a szakembereket. Az osztályfőnök szeretetteljes gondoskodása mellett igazi osztályközösség alakult. Jó lenne, ha a későbbiekben sem veszítenétek szem elől egymást, talán a mély barátságok elkísérnek benneteket további utatokon.

Kedves Ballagó Diákok!
A mai ünnepen köszönjétek meg mindazoknak, akik segítettek, biztattak, bátorítottak benneteket az elmúlt évek során. Legyetek hálásak szüleiteknek, családtagjaitoknak. Vasárnap Anyák Napja lesz. Én azt hiszem, az a legszebb ajándék egy édesanyának, hogy látja felnőni legféltettebb kincsét, gyermekét, aki boldog, vannak céljai, és lelkesen tevékenykedik azok elérése érdekében.

Ne feledjétek Arany János szavait:
"Nemes önbizalom, de ne az önhittség, / Rúgói lelkedet nagy célra feszítsék: / Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, / Ember lenni mindég, minden körülményben."

Hevér Mihályné
igazgató

© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el