Advent 2020/9.

2020.12.09

SKANDINÁV KERESZTREJTVÉNY

10 perces szünet - Keresztrejtvény egy karácsonyi dal társaságában

Hogyan érdemes megfejteni?

Célszerű a rövidebb szavak megfejtésével kezdeni. Ezek túlnyomórészt nem igényelnek tudást, gyakran felkiáltójeles meghatározásokkal vannak ellátva. A felkiáltójel azt jelenti, hogy a meghatározást vegyük szó szerint, pl. "IGEVÉG!" esetén a megfejtés - attól függően, hogy egy vagy kétbetűs a keresett szó - GE vagy E, hiszen az IGE szó ezekre a betűkre végződik. A - felkiváltójel nélküli - IGEVÉG meghatározás az előzővel ellentétben valóban az igevégződést jelenti, így a megfejtése IK, UL, stb. (tanul, hajlik, stb.) lehet .

Az így beírt szavak után már a hosszabb szavakkal is próbálkozhatunk, mert az addig beírt betűk segítségünkre lesznek. Ha van olyan szó, amit nem tudunk megfejteni, azt hagyjuk későbbre, amikor már több betűje ismert lesz.

Ha kellően ki van töltve a főmegfejtés sora(i), próbálkozhatunk annak még hiányzó betűinek kikövetkeztetésével is. Ezek a betűk szintén nagy segítség lehet a főmegfejtésre merőleges szavak megfejtséséhez.

forrás: https://www.rejtvenybirodalom.hu/rejtvenytipusok/skandinav_keresztrejtveny.html 

© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el