Advent 2020/4.

2020.12.04

Borbála napi hagyományok

 Szent Barbara mit jósol?

A babonákban van aki hisz, van aki nem, a népi hagyományokra meg már csak rálegyintünk rohanó napjainkban. Most mégis megosztom ezt a hagyományt, kedves, egyszerű és karácsonykor széppé is teheti az ünnepi asztalt.
Borbála-napján cseresznyefaágat, orgonaágat vagy kilencféle gyümölcsfa ágat vízbe tettek. Ha ez karácsonyra kivirágzott, akkor azt jelentette, hogy az új évben férjhez megy a lány.
Aki férjhez szeretne menni az új évben, az ne felejtsen ágat szedni és vízbe tenni! Aki dilemmázik, az kérdezze meg csak a cseresznyevirágokat! Az anyukák és apukák pedig ügyeljenek lányaik cseresznyeág gyűjtésére, hogy ha nem tervezték be jövöre lányuk mennyegzőjét!

Takácsné Horváth ÁgnesSzent Barbara

Borbála a legenda szerint a 3. században élt Kisázsiában és keresztény hitéért szenvedett vértanúságot. 

Szent Borbála a tizennégy segítőszent egyike. A bányászok, kohászok, tüzérek, építészek, tűzszerészek védőszentje. (A világban Szent Barbaraként ismerik.)

Mivel legendája a villámlással kötődött össze, kultusza különösen az olyan szakmákkal forrott össze, amelyek a robbanással, tűzzel valamilyen kapcsolatban állnak. A középkori városok puskaporos tornyát gyakran nevezték el Szent Borbáláról, hogy a szent segítsen megóvni a veszélyes anyagot a felrobbanástól.

forrás: https://www.alon.hu/aktualis/2019/12/december-4-borbala-napja-borbala-napi-nephagyomanyok-es-babonak

© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el