Advent 2020/2.

2020.12.02

Egy bögrés mézes

Rózsaszín adventi koszorúval

Egy bögrés mézes rózsaszín adventi öleléssel

Az Advent, a várakozás, a lelki felkészülés mindig fontos volt számomra. A jelenlegi helyzetben kell már egy pozitív kapaszkodó, ami segíti a lelki békénket, erőt ad. Az idei évben rózsaszín a koszorú, mert láttam egy hasonlót, ami nagyon tetszett.
A koszorúval mindig egy napon készül a mézes. Most a lányom fejezte be, mert a végére elfáradtam. De így a jó, mindenki együtt készül.
Szeretem ezt a négy hetet. 

van Waardenné Csete ildikó


Bögrés mézeskalács receptje

         rögtön puha, rögtön süthető!

Ez a tészta egy álom! 
Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük. 

Egy a titka, szigorúan be kell tartani a 10 perces sütési időt! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk. Az eredeti recept "Puha mézes" néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében, természetesen nem bögrésen. Került még szódabikarbóna a tésztába, ami a tökéletes, bombabiztos puhaságot biztosítja.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre.

Hozzávalók:

 • 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
 • 2-2,5 bögre porcukor (20-25 dkg)
 • 3 teáskanál szódabikarbóna
 • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
 • 30 dkg margarin vagy vaj
 • 1 bögre méz (2,5 dl)
 • 3 tojás

Elkészítés

 1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
 2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. 
 3. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
 4. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Addig keverjük, míg nagyjából összekeveredik a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez kb. egy perc.
 5. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk. (Ha nagyon ragadna a tészta, akkor adj még hozzá lisztet! A tészta lágy legyen, de ne ragacsos!)
 6. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. egy cm vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
 7. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb 10 perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára! Ha még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, akkor egy-két perc, és megszilárdul.

Vigyázz vele, nehogy elfogyjon karácsonyig!

forrás: https://rupanerkonyha.hu/2014/11/17/bogres-mezeskalacs-rogton-puha-rogton-sutheto/?fbclid=IwAR09CBrPYCkrju1XOEAM6r8X9toipmfjx_Y5-uBWGp7A-A4ECacIr9xCNfs

© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el