Advent 2020/19.

2020.12.19

Habcsók után egy kis napfény üvegbe zárva - NARANCSLEKVÁR

Karácsonyi narancslekvár

 Hozzávalók:

  • narancs (lehetőleg bio, mert a narancshéjra is szükségünk lesz)
  • citrom pár db
  • kristálycukor
  • Vanília, vagy vaníliás cukor
  • Őrölt fahéj
  • Szegfűszeg
  • Gyömbér (lereszelve vagy por formában) egy keveset
  • Csillagánizs
  • Zselésítő anyag (pl. pektin)
  • Sok, sok és még annál is több türelem
    és szeretet azok iránt, akiknek készítjük!
    Talán ez a legfontosabb!

Szívesen csináltuk


Karácsonyi narancslekvár elkészítése

A narancsokat mossuk meg, majd óvatosan hámozzuk meg. A narancshéj 10-15 százalékát tisztítsuk meg a fehér rétegtől és vágjuk metéltre, (csak bio narancs héját használjuk fel!)
A héjától megtisztított narancsokról a fehér részt teljesen távolítsuk el és a hártyáját is szedjük le! (Na itt jön képbe a fentebb említett türelem! :))
Az így kapott narancsgerezdeket aprítsuk fel, engedjük fel frissen facsart narancslével, és egy-két citrom levével, tegyük bele a fűszereket a zselésítő anyagot és a hozzá leírt cukormennyiséget! A metéltre vágott tisztított narancshéjat cukros vízben főzzük fel és keverjük az előzőleg előkészített narancsgerezdekhez!
A zselésítő anyag leírásában meghatározott ideig főzzük a lekvárt, majd utána kis csavaros és nagyon tiszta (steril) üvegekbe töltsük! A tetejét erősen zárjuk rá az üvegekre, majd fordítsuk fejre és 1 napig dunsztoljuk. 
Ezután már csak a szeretettel való ajándékozás rész következik!  
Róka Zsolt


© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el