
Advent 2020/19.
2020.12.19
Habcsók után egy kis napfény üvegbe zárva - NARANCSLEKVÁR

Karácsonyi narancslekvár
Hozzávalók:
- narancs (lehetőleg bio, mert a narancshéjra is szükségünk lesz)
- citrom pár db
- kristálycukor
- Vanília, vagy vaníliás cukor
- Őrölt fahéj
- Szegfűszeg
- Gyömbér (lereszelve vagy por formában) egy keveset
- Csillagánizs
- Zselésítő anyag (pl. pektin)
- Sok, sok és még annál is több türelem
és szeretet azok iránt, akiknek készítjük!
Talán ez a legfontosabb!
Szívesen csináltukღ
Karácsonyi narancslekvár elkészítése
A narancsokat mossuk meg, majd óvatosan hámozzuk meg. A narancshéj 10-15 százalékát tisztítsuk meg a fehér rétegtől és vágjuk metéltre, (csak bio narancs héját használjuk fel!)
A héjától megtisztított narancsokról a fehér részt teljesen távolítsuk el és a hártyáját is szedjük le! (Na itt jön képbe a fentebb említett türelem! :))
Az így kapott narancsgerezdeket aprítsuk fel, engedjük fel frissen facsart narancslével, és egy-két citrom levével, tegyük bele a fűszereket a zselésítő anyagot és a hozzá leírt cukormennyiséget! A metéltre vágott tisztított narancshéjat cukros vízben főzzük fel és keverjük az előzőleg előkészített narancsgerezdekhez!
A zselésítő anyag leírásában meghatározott ideig főzzük a lekvárt, majd utána kis csavaros és nagyon tiszta (steril) üvegekbe töltsük! A tetejét erősen zárjuk rá az üvegekre, majd fordítsuk fejre és 1 napig dunsztoljuk.
Ezután már csak a szeretettel való ajándékozás rész következik!
Róka Zsolt