Advent 2020/16.

2020.12.16

Közeleg a Téli Napforduló - Karacsun ünnepe

Karacsun? - Karácsony?

A sztyeppei lovas-nomád népek hitvilágában, így a magyarokéban is nagyon fontos szerepet játszott a "Téli napforduló" megünneplése. Az év legrövidebb napja december 21. A "kara"- feketét, sötétet jelent a türk nyelvekben és feltehetően a régi magyar nyelvben is, valamint az ősi türk nyelvekben csun - fordulás, esetleg a son - legutolsó, szó-összetételből származik a karácsony szavunk. A hosszú téli éjjelek innentől fogva egyre rövidülnek. 
A karacsun-karácsony, olyan erősen gyökeredzett a magyar hagyományban, hogy a magyarság körében jóval később meghonosodott keresztény ünnepre a "Karácsony"-ra, Jézus születésére is az eredeti ünnepet jelölő ősi szavunkat vetítették át. Szinte minden európai nyelvben a karácsony ünnepet Jézus Krisztus nevéből (pl. angol: christmas) vagy az Ő megszületéséből, a születni szóból (olasz: natale, spanyol: navidad illetve az orosz: rozsdesztvo is a születésre emlékeztet). Kivételt szinte csak a magyar és a román: craciun, képez.

forrás: https://kurultaj.hu/2019/12/a-teli-napfordulo-karacsun-unnepe/


Nézd meg, hogy mitől különleges a téli napforduló!


© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el