Advent 2020/15.

2020.12.15

Talán a forralt bornál is finomabb! Isteni puncsrecept matrózok nyomában.

Hangulatosan tálaljuk!

Puncstörténelem
A puncs legendája szerint eredetileg a sörhiány okozta lázadás csitítására kezdtek el azzal kísérletezni a brit tengerészek, hogy a hosszú hajóutakon milyen alkoholt tudnának magukba dönteni, ami iható, és kellőképp bódító hatású is. 
A punch (Panc) szanszkritül ötöt jelent, amely az ital jellegére és a benne lévő alkotóelemekre utal, úgymint erős (alkohol), gyenge (víz), édes (cukor), savanyú (citrusfélék) és fűszeres. Az öt elemből felépülő ital hamar elterjedt a matrózok körében, és természetesen - az ő hazatérésüket követően - Angliában is hamar teret hódított.

forrás: https://www.mindmegette.hu/a-jo-puncs-nem-pancs-48885/

A puncs és a forralt bor egy tradicionális ünnepi ital számtalan országban, az adventi vásárok elengedhetetlen része. Nem kell lemondani róla idén sem! Varázsoljunk otthonunkba a karácsonyi vásárok illatát és italát kicsiknek és nagyoknak.
A téli szünet előtti utolsó órákon az érettségiző diákjaimnak szoktam elkészíteni. Az alaprecept nincs kőbe vésve, úgyhogy csak egy kis kreativitásra van szükség, hogy a saját szád íze szerint alakítsd a hozzávalók arányát.


Alma-gyümölcstea puncs

Hozzávalók:
- 3l szűrt almalé (mert gyorsan fogy)
- 9 Saga teafilter (erdei gyümölcsös), de bármilyen gyümölcstea jó
- 3 vaníliás cukor
- 5-6 rúd fahéj, és (vagy) szegfűszeg (10 szem)
- 6 alma gerezdekre vágva
- kristálycukor ízlés szerint

Elkészítés:
Az almaléhez hozzáteszem a többi hozzávalót, első forrás után takarékra (1-2-es fokozatra villanytűzhelyen) teszem, mint a húslevest. Gyakori kóstolgatás közben (mert nem bírok ellenállni neki) várom a karácsonyi 'puncsosokat', közben az egész otthonom átjárja a csodálatos adventi illat.

Melegen (nem forrón) ajánlom mindenkinek!

Ági néniés ha mégis jönnek a 'matrózok'.. 

© Sárvári Turisztikai Technikum. 9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el